Verbonden partijen / samenwerkingsverbanden
Gemeenschappelijke regeling Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden (SbJH)
Het behartigen van de belangen van de betrokken gemeenten op het terrein van uitvoering van inkooptaken, administratie en informatievoorziening op taakonderdelen binnen de jeugdhulp. De betrokken gemeenten zijn verantwoordelijk voor de beleidsvorming. Het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden voert de technische inkoop uit. Door gezamenlijke inkoop, afhandeling facturering en informatievoorziening zijn efficiencyvoordelen te behalen. Vanwege de uittreding van de gemeente Voorschoten wordt het GR-bestuur van het SbJH vanaf 2024 gevormd door de wethouders van Pijnacker-Nootdorp (H4, inclusief Wassenaar), Rijswijk (H4), Den Haag (H1) en de directeur van het SbJH.
Gemeenschappelijke regeling GGD Haaglanden en Veilig Thuis Haaglanden
De GGD Haaglanden heeft als doel het bewaken, bevorderen en beschermen van de gezondheid van de inwoners van de regio Haaglanden met producten en diensten die helpen gezond op te groeien, op te voeden, gezonder te leven en langer gezond te blijven. De GGD Haaglanden controleert of kinderopvang voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen.
Veilig Thuis Haaglanden heeft als doel huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen en om te zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Veilig Thuis neemt meldingen in ontvangst en doet onderzoek of er daadwerkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Lokale taken
Naast de reguliere regionale taken zoals gezondheidsbevordering, epidemiologie, beleidsadvisering e.d., zijn er sinds 2018 ook lokale taken die elke gemeente bilateraal afspreekt met de GGD. Voor Wassenaar gaat het om de lokale taken Meldpunt bezorgd, sociaal medische advisering en schoolgezondheidsbeleid.
Samenwerkingsovereenkomst Leidschendam-Voorburg
Sinds 2012 heeft Wassenaar een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Leidschendam-Voorburg voor de Participatiewet, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de Wet Inburgering 2021 en aanpalende wet- en regelgeving op het gebied van werk en inkomen.
Dit betekent dat Leidschendam-Voorburg zowel beleid ontwikkelt als de uitvoering hiervan verzorgt.
Gemeenschappelijke regeling Werkbedrijven Kust-, Duin- en Bollenstreek (KDB)
De gemeente geeft uitvoering aan de sociale werkvoorziening. Sinds de invoering van de Participatiewet is instromen in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk, maar de Gemeenschappelijke Regeling Werkbedrijven KDB draagt zorg voor continuïteit voor de ‘oude’ doelgroep.
Daarnaast ontwikkelt en re-integreert Provalu mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar een beschutte werkplek in overleg met Leidschendam-Voorburg. Provalu biedt werk, begeleiding, scholing, training, aanpassingen van de werkplek en persoonlijke aandacht. Daarmee willen we bereiken dat arbeidsgehandicapten en langdurig werkzoekenden uitstromen naar de (gesubsidieerde) arbeidsmarkt. Hiertoe wordt samengewerkt met en in opdracht gehandeld van gemeenten en bedrijfsleven; dit alles binnen financieel verantwoorde kaders.
Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt preventieve jeugdgezondheidszorg aan kinderen en jongeren in de H8-gemeenten (Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer). In samenspraak met alle gemeenten is de koers van de JGZ vastgesteld op vier pijlers van de nationale preventieagenda: ouderschap, hechting, weerbaarheid en gezonde leefstijl. De JGZ wil als expert op preventieve jeugdgezondheidszorg verder inhoudelijk bijdragen op lokaal en regionaal niveau aan met name de ketenaanpak in Kansrijke Start en aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen. Door middel van het portefeuillehoudersoverleg is er regionaal overleg tussen de H8- gemeenten en de JGZ.
Regionaal Bestuurlijk Overleg Wet educatie en beroepsonderwijs
Het regionaal bestuurlijk Overleg Wet Educatie en beroepsonderwijs is een overleg tussen de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer is de coördinerende gemeente voor dit beleidsonderdeel. Het gaat om de educatie van onze inwoners die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, Statushouders die Nederlands als tweede taalonderwijs (NT-2) volgen en de inzet op laaggeletterdheid. De aandacht voor laaggeletterdheid is een onderwerp dat al aandacht heeft en regionaal, maar ook gemeentelijk wordt opgepakt. Een van de onderdelen is dat bibliotheek en het daarbij behorende taalhuis daarin een rol heeft. Het taalhuis is een laagdrempelig inlooppunt waar de mensen met een taal- en/of digitale achterstand kunnen worden ondersteund en op weg geholpen worden.