Warenar
Het in het Coalitieakkoord opgenomen haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemming van de Warenar is nog in ontwikkeling. Conform planning zal het onderzoek nog in het vierde kwartaal van 2024 voorgelegd worden aan de Raad. Uit het onderzoek zal blijken of, en op welke wijze een dorpsmuseum en dorpshuisfunctie gelijkwaardig in het bestaande cultureel centrum de Warenar kunnen opereren. In het dorpsmuseum wordt beoogd de gemeentelijke kunstcollectie van de gemeente, oudheidkundige vondsten en een gedeelte van de collectie van het brandweermuseum tentoon te stellen. Er wordt onderzocht wat de kosten zijn voor de inpassing van deze aanvullende functies alsmede de financiële consequenties van een renovatie en verduurzaming van het gebouw dat eigendom is van de gemeente. De R.K. Parochie H. Augustinus is eigenaar van de grond, waarvoor een erfpachtovereenkomst bestaat met de gemeente. Momenteel worden onderhandelingen gevoerd over een nieuwe erfpachtovereenkomst die in 2033 zal ingaan. De uitkomst daarvan maakt onlosmakelijk onderdeel uit van het haalbaarheidsonderzoek. Nagegaan zal worden of een beroep kan worden gedaan op rijks- en provinciale subsidies.
Asielopvang in Wassenaar
De opvang van asielzoekers in Wassenaar wordt ook in 2025 gecontinueerd. Met ingang van 28 maart 2024 is de tijdelijke (winter)opvang op Landgoed Duinrell een regulier asielzoekerscentrum geworden. Er is plek voor 930 asielzoekers, waaronder 50 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (Amv'ers). Dit is vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente. Deze overeenkomst loopt tot 12 maart 2028.
De gemeente blijft zich inzetten om de opvang goed en veilig te laten verlopen. Voor iedereen. Dit doet de gemeente door de samenwerking met betrokken partners zoals het COA, welzijnsorganisaties, scholen en de politie te verstevigen.
Opvang Oekraïense ontheemden
Vanaf maart 2022 vangt Wassenaar Oekraïense ontheemden op, die gevlucht zijn voor het nog steeds voortdurende oorlogsgeweld. Deze opvang is vastgelegd in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne.
Vanwege de voortslepende oorlog in Oekraïne zal naar verwachting de opvang van Oekraïense ontheemden binnen Wassenaar zeker ook in 2025 noodzakelijk zijn.
In Wassenaar zijn er twee grotere gemeentelijke opvanglocaties die samen plaats bieden aan 62 ontheemden. Van één opvanglocatie met 46 opvangplaatsen is het onzeker of deze na medio 2025 nog beschikbaar is. Als deze opvanglocatie vervalt zullen hiervoor tijdig alternatieve opvanglocaties moeten worden gevonden. Zeker ook vanwege de taakstelling die de gemeente heeft voor de opvang van Oekraïense ontheemden.
In samenwerking met de gemeente Den Haag is begin 2023 een deel van het ANWB-hoofdkantoor beschikbaar gekomen als opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden. Hier kunnen 220 personen in de gemeente Den Haag en 50 personen in de gemeente Wassenaar worden gehuisvest. Zowel de inkomsten als uitgaven hiervoor zijn voor rekening van de gemeente Den Haag. Deze locatie is in ieder geval tot en met 2026 beschikbaar.
Vanaf 1 januari 2025 zullen Oekraïense ontheemden met eigen inkomsten die gehuisvest zijn in een gemeentelijke opvanglocatie verplicht een eigen bijdrage moeten betalen voor het gebruik van energie en water. De gemeente is verantwoordelijk voor het vaststellen en het innen van deze eigen bijdragen. Deze eigen bijdragen zullen in mindering worden gebracht op de vergoeding van het Rijk voor de opvang van Oekraïense ontheemden.
Het onderwijs aan Oekraïense kinderen en andere nieuwkomers in Wassenaar wordt gegeven in de Internationale Taalklas (ITK). Deze is in Wassenaar met ingang van het schooljaar 2024/2025 ondergebracht bij de SKOW. De Internationale Taalklas is met ingang van het schooljaar 2024/2025 gehuisvest in het gebouw van The American School of The Hague (ASH).
Herbestemming sporthal De Schulpwei
De nieuwe sporthal De Duinpan in Wassenaar is medio 2024 in gebruik genomen. Daarmee is een einde gekomen aan het gebruik van de oude sporthal De Schulpwei. Het vastgoed is eigendom van de gemeente Wassenaar, terwijl de grond in handen is van derden en wordt gepacht. Met het oog op de toekomst wordt bezien welke vervolgstappen moeten worden genomen. In de komende periode wordt een verkenning uitgevoerd, waarbij onder andere wordt gekeken naar verkoop in de huidige staat, bruikleen of sloop. Voor deze onderzoeksverkenning is een bedrag van € 50.000 beschikbaar. De verwachting is dat dit budget voldoende is om de beoogde planning- en onderzoekskosten tot en met de besluitvorming te dekken alsook de beoogde vervolgstappen tot en met begin 2025. Doel in 2025 is de verkennende fase afronden en een keuze maken over de toekomst van De Schulpwei zodat deze een mooie nieuwe bestemming krijgt.