In deze leeswijzer wordt u meegenomen in de structuur van de begroting. De begroting is onderverdeeld in de beleidsbegroting en de financiële begroting.
De begroting start met een inleiding waarin het College de plannen voor het komende jaar op hoofdlijnen toelicht.
De beleidsbegroting bestaat uit vijf programma’s. De collegeleden hebben in hun portefeuilles verantwoordelijkheid voor taakvelden binnen verschillende programma's:
- Programma 1: Veiligheid en Handhaving
- Programma 2: Mens en Maatschappij
- Programma 3: Bestuur en Middelen
- Programma 4: Fysieke Leefomgeving
- Programma 5: Natuur, Klimaat en Mobiliteit
Opbouw programma’s
Ieder programma is op dezelfde manier opgebouwd. Bovenaan ieder programma staan de 'Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen' weergegeven waar het programma aan bijdraagt. Deze doelstellingen betreffen de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties (VN) waar Nederland zich, net als 193 andere landen, aan verbonden heeft. Zij zijn bedoeld om de wereld een betere plek te maken in 2030. Als mondiaal kompas helpen ze bij uitdagingen als armoede, ongelijkheid, onderwijs en klimaatverandering.
Na de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen wordt de visie uiteengezet op de belangrijkste onderwerpen van dat programma. Deze visie wordt vertaald in een aantal doelstellingen, waarmee op een actieve manier wordt aangegeven waar dit College zich deze periode voor inzet.
Deze doelstellingen worden concreet gemaakt aan de hand van resultaten. De resultaten worden eerst overzichtelijk opgesomd, waarna ze worden toegelicht in de tekst die volgt. Aan de nummering van de resultaten is te zien aan welke doelstelling ze bijdragen. Bijvoorbeeld: resultaten 1.1, 1.2 en 1.3 dragen bij aan doelstelling 1, resultaten 2.1, 2.2 en 2.3 dragen bij aan doelstelling 2, etc.
In ieder programma wordt een toelichting gegeven over de relevante verbonden partijen. Verbonden partijen zijn de samenwerkingsverbanden waar we als gemeente aan deelnemen om onze taken uit te kunnen voeren of om onze doelen te bereiken. Er wordt hier een korte uitleg gegeven over de relevante verbonden partijen. Voor de financiële aspecten van deze verbanden, wordt verwezen naar de paragraaf 'Verbonden partijen', onderdeel van de Verplichte Paragrafen. Na de toelichting op de verbonden partijen, volgt het overzicht van de belangrijkste projecten en investeringen.
Bij een aantal programma's worden effectindicatoren gepresenteerd waarmee door de jaren heen gemonitord kan worden welke stappen er worden gezet om de doelstellingen van het programma te bereiken. Dit zijn meetbare indicatoren waarmee de ontwikkelingen door de jaren inzichtelijk gemaakt worden en waarmee onze resultaten gemakkelijk kunnen worden vergeleken met die van andere plekken uit het land.
Ieder programma sluit af met een overzicht van baten en laten per programma en de financiële toelichting op de resultaten van bedragen van € 50.000 of hoger, conform de Financiële Verordening gemeente Wassenaar 2023.
Hierbij wordt voortgeborduurd op de eerder gegeven toelichting in de Kadernota 2025 en op de structurele gevolgen van de Voorjaarsnota 2024. Dit betekent dat in de toelichtingen de nadruk ligt op de gevolgen van het Coalitieakkoord van 11 maart 2023 en het College uitvoeringsprogramma (CUP) en de voorgenomen bezuinigings- en ombuigingsmaatregelen. De, in de toelichting, opgenomen bedragen komen (tenzij anders vermeld) ieder jaar terug.
Na de beschrijving van de vijf programma’s, worden van alle programma’s de landelijk verplichte beleidsindicatoren op een rij gezet, gevolgd door een financiële samenvatting van de hele begroting in het onderdeel Financiële begroting.
In de Verplichte Paragrafen wordt nader ingegaan op :
- De lokale heffingen
- Het weerstandsvermogen en risicobeheersing
- Het onderhoud van kapitaalgoederen
- De financiering
- De bedrijfsvoering
- De verbonden partijen
- Het grondbeleid
Na deze paragrafen volgt de financiële begroting. Deze bestaat uit een overzicht van baten en lasten en een toelichting op het gepresenteerde meerjarenbeeld.
Veel leesplezier toegewenst!