Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
Belangrijkste resultaten voor 2025 |
---|
1.1 Doorgaan met het herstellen en bevorderen van de kwaliteit en leefbaarheid van de historische buitenplaatsen 2.1 Uitvoering gegeven aan programma Beheervisie 3.1 Revitalisering Dorpskern in uitvoering en overeenstemming tussen gemeente en partners 4.1 Uitvoeren actiepunten plan Wassenaarse Slag 5.1 Uitvoeren Uitvoeringsprogramma economische visie 2025-2035 6.1 Vastgesteld Wegencategoriseringsplan 7.1 Ingezet hebben op een combinatie van leefbaarheid en mobiliteit Rijksstraatweg N44 8.1 CO2-prestatieladder 9.1 Plan om restafval te reduceren |
1.1 Doorgaan met het herstellen en bevorderen van de kwaliteit en leefbaarheid van de buitenplaatsen
De subsidie voor de Erfgoedlijnen is toegekend voor Landgoed Rust en Vreugd, waardoor voort gegaan kan worden met het herstel van het park dat start in 2024 en doorloopt in 2025. De voorbereiding voor het herstel van het park van de buitenplaats De Wittenburg wordt na afronding van het participatietraject vanaf najaar 2024 ter hand genomen. Het herstel wordt gestart in 2025 en wordt gedeeltelijk gesubsidieerd. De financiering komt uit de lopende exploitatie groen, met een provinciale bijdrage van ongeveer € 100.000 tot € 150.000.
1.2. Planvorming Uitvoeringsprogramma groen- en watervisie
Na afronding van de evaluatie en vaststelling van het Uitvoeringsprogramma 2024-2028 zal voor de uitvoering van de opgenomen projecten, projectmatig worden onderzocht of met incidentele middelen ook subsidies kunnen worden ingezet voor de uitvoering van projecten.
2.1 Uitvoering gegeven aan programma beheervisie
We gaan het groot onderhoud van de parken in de landgoederenzone beter planmatig vorm te geven. In 2025 komt er een plan binnen bestaande budgetten, dat omvat een beheer- en onderhoudsplan voor de verschillende landgoederen.
Toegelicht onder projecten:
3.1 Revitalisering Dorpskern in uitvoering en er is overeenstemming tussen gemeente en partners.
3.2 Gerealiseerde openbare rolstoeltoegankelijke wc-units in het Centrum
De locatie Meijendel komt te vervallen omdat daar al toiletten aanwezig zijn. In 2025 zullen er twee extra toiletten gerealiseerd worden, waarvan één aan de Dr. Mansveltkade en één aan de Berkhei, als onderdeel van het marktmeesteronderkomen.
3.3 Uitvoering geven aan het nieuwe evenementenbeleid
Als onderdeel van een gezellig dorpshart met economische activiteit en sociale verbinding wil de gemeente Wassenaar in het komende jaar een aantal evenementen in Wassenaar faciliteren.
80 jaar Vrijheid
Het jaar 2025 is een bijzonder jaar met twee grote momenten. We vieren 80 jaar vrijheid. Dit willen we ook vieren in Wassenaar, naar verwachting i.s.m. de Oranjevereniging en de Ondernemersvereniging. Vijf jaar geleden, voor de 75-jarige viering, is met de organisatie van een soortgelijke viering gestart, maar toen gooide de coronapandemie roet in het eten.
100 jaar De Paauw/structureel evenementenbudget
Tevens is Raadhuis De Paauw volgend jaar 100 jaar in eigendom van de gemeente. Deze mijlpaal willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Structureel evenementen budget
Omdat de gemeente nu geen structureel budget voor evenementen heeft, wordt vanaf 2026 een structureel bedrag opgenomen zodat deze niet steeds incidenteel gedekt hoeven worden. Dit draagt bij aan een robuustere begroting. Evenementen dragen daarnaast bij aan het maatschappelijk leven en levendigheid in Wassenaar. Het kaderstellende evenementenbeleid wordt naar verwachting in 2024 voorgesteld aan de Raad conform de eerdere startnotitie.
4.1 Uitvoeren actiepunten plan De Wassenaarse Slag
De visie voor De Wassenaarse Slag wordt eind 2024 vastgesteld. In 2025 worden de in 2024 geïnventariseerde actiepunten uit de georganiseerde themasessie en de enquête uitgewerkt. De kortetermijndoelen met budget worden uitgevoerd, waarbij maatregelen die duurzaamheid, inclusiviteit en natuur bevorderen voorrang krijgen. Daarnaast worden de maatregelen voor het behoud van het concept 'familiestrand' uitgevoerd.
5.1 Uitvoeren Uitvoeringsprogramma economische visie 2025-2035
Begin 2025 (1e kwartaal) wordt de nieuwe Economische Visie 2025–2035 vastgesteld door college en Raad, inclusief een uitvoeringsprogramma om de economie te versterken en toekomstbestendig te maken. Dit biedt ondernemers stabiliteit en zekerheid. In 2025 worden de belangrijkste acties uitgevoerd, zoals het opzetten van een netwerktafel vrijetijdseconomie en het uitvoeren van het Plan versterking dorpskern. Samen met de Metropoolregio Rotterdam Den-Haag (MRDH) wordt de visie op werklocaties geactualiseerd, waaronder bedrijventerrein Maaldrift, om deze toekomstbestendig te maken en de ruimtevraag te beantwoorden.
6.1 Vastgesteld Wegencategoriseringsplan
Nadat het burgerberaad een zwaarwegend advies heeft gegeven, wordt in het 2e kwartaal van 2025 het Wegencategoriseringsplan vastgesteld. In het Wegencategoriseringsplan is voor iedere weg vastgelegd welke functie en welke maximum snelheid deze heeft. Na de vaststelling van het Wegencategoriseringsplan wordt er een uitvoeringsprogramma opgesteld en vastgesteld.
Op basis van het uitvoeringsprogramma worden de wegen, waar dat nodig is, de komende jaren heringericht.
6.2 Verder uitvoering gegeven aan het herziene Realisatieplan verkeer
Uit het herziene realisatieplan verkeer worden het plaatsen van een doseerlichtinstallatie op de afgewaardeerde N441, en het verbeteren van fietsparkeerplaatsen in 2025 uitgevoerd.
In 2024 is gestart met het nemen van verkeersmaatregelen bij scholen, en dat ronden we af in de eerste helft van 2025.
6.3 Monitoren afwaarderen van de N441
Het college is in onderhandeling met de Provincie Zuid-Holland over de overname van de weg door de gemeente Wassenaar. De gesprekken hierover lopen. Afhankelijk van de uitkomsten van deze onderhandeling zal een plan worden opgesteld voor de afwaardering van de N441, en kan er groot onderhoud worden uitgevoerd.
6.4 Vastgesteld nieuw parkeerbeleid
In 2025 wordt het parkeerbeleid vastgesteld en geïmplementeerd. Er wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin wordt bepaald welke maatregelen op welk moment worden uitgevoerd.
7.1 Ingezet hebben op een combinatie van leefbaarheid en mobiliteit Rijksstraatweg N44
In juni 2024 hebben we, mede namens Rijkswaterstaat, de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag opdracht gegeven aan de Provincie Zuid-Holland om inzichtelijk te maken welke verkeersreductie door middel van een doelgroepenaanpak op de N44 kan opleveren. Begin 2025 zal dit onderzoek zijn afgerond waarna we de effecten monitoren. Daarnaast hebben we in juni 2024 opdracht gegeven om te onderzoeken wat de effecten zijn van het verlagen van de snelheid bij de verkeerslichten. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek worden deze maatregelen in 2025 uitgevoerd. Verder streven we naar het een verbeterde fysieke verbinding tussen de landgoederen aan weerszijden van de Rijksstraatweg.
8.1 CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een drie-jarige cyclus waarin elk jaar een dossier wordt opgesteld. In dit dossier staat hoeveel CO2-uitstoot de gemeentelijke organisatie heeft veroorzaakt in dat jaar. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van de CO2-voetafdruk van de gemeente. Een extern bureau berekent de CO2 voetafdruk voor de gemeente. Hiernaast wordt een externe auditeur ingehuurd en moet er toeslag worden betaald aan de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen om op de website te kunnen staan en het certificaat te kunnen tonen. Dit is verplicht om het certificaat te behouden. Het jaar 2023 is het eerste jaar dat we het certificaat hebben behaald. De huidige driejarige cyclus loopt tot en met 2025.
8.2 Opstellen Uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie
Nadat de klimaatstresstest halverwege 2024 is opgeleverd en de risicodialoog is gevoerd, kan er in 2025 beleid worden opgesteld op klimaatadaptatie. Dit gebeurt door middel van een uitvoeringsprogramma waar de klimaatstresstest en risicodialoog de input voor de basis vormt. In een uitvoeringsprogramma staat welke doelen er bereikt moeten worden op klimaatadaptatie en waarop de gemeente wil inzetten. Borging van de uitvoeringsagenda gebeurt door middel van het opstellen van meetbare regels en algemene maatregelen.
Toegelicht onder projecten:
8.3 Lokale Energiestrategie
9.1 Plan om restafval te reduceren
In 2024 zal er een plan gepresenteerd worden om de totale hoeveelheid restafval te verminderen. Afhankelijk van de besluitvorming van het college en de Raad zal de uitvoering van dit plan naar verwachting in (nog nader te bepalen vorm) in 2025 ter hand worden genomen. Resultaten van het plan zullen niet eerder dan in 2026 zichtbaar worden.
9.2 Communicatiecampagne gevoerd voor verbeteren gescheiden afval inzamelen
In mei 2024 is gestart met een informatieve communicatiecampagne omtrent afval, welke doorloopt tot mei 2025. Deze communicatiecampagne is bedoeld om inwoners beter te betrekken en te informeren over het onderwerp afval door middel van een maandelijks paginagroot artikel in de krant, informeren via social media en door advertenties te plaatsen op de digitale borden in Wassenaar.
9.3 Afvalinzameling door middel van zijbelading ingevoerd
In augustus 2024 is gestart met een pilotproject in de wijken Drie Papegaaien, Oud Wassenaar en de Paauw, alle terugkoppeling zal worden verwerkt bij het invoeren in de overige wijken gedurende 2024/2025.
9.4 Verplaatsen van het afvalbrengstation
Momenteel wordt gezocht naar een alternatieve locatie voor de gemeentewerf. Zodra er een locatie is gevonden wordt deze door middel van een raadsvoorstel gepresenteerd aan de Raad.
Naar verwachting zal dit in 2025 plaatsvinden.