P1 Veiligheid en Handhaving

Belangrijkste resultaten

Wat gaan we daarvoor doen ?

Belangrijkste resultaten voor 2025

1.1   Uitgevoerd Uitvoeringsplan 2025 van het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027.
1.2   Evaluatie van het Uitvoeringsplan 2025 van het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027.
2.1   Uitgevoerd Uitvoeringsprogramma 2025 van het VTH-beleid 2025-2028.
2.2       Evaluatie van het Uitvoeringsprogramma 2025 VTH-beleid 2025-2028.
2.3   Verder versterken van de samenwerking tussen buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en
            wijkagent
3.1     Optimalisatie van de Lokale Kamer.

4.1   Het doorontwikkelen van strandveiligheid in samenwerking met de Wassenaarse Reddingsbrigade en de hulpdiensten in Wassenaar.

4.2    Het evalueren en doorontwikkelen van de gemeentelijke crisisbeheersing, bevolkingszorg en

crisiscommunicatie.

5.1   Uitvoering geven aan het nieuw vierjarig beleid voor de ondermijningsaanpak in Wassenaar

1.1   Uitgevoerd Uitvoeringsplan 2025 van het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027.
Het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027 is in december 2023 vastgesteld door de Raad. Het Integraal Veiligheidsbeleid geeft in grote lijnen de ambities, prioriteiten en doelstellingen aan voor de gemeente Wassenaar. De vastgestelde veiligheidsprioriteiten in dit beleid zijn:

  • Buurt en veiligheid: objectieve veiligheid en subjectieve veiligheid;
  • Zorg en veiligheid: sociale kwaliteit en jeugd en veiligheid;
  • Leefbaarheid: fysieke kwaliteit en verkeersveiligheid;
  • Ondermijnende criminaliteit.

Om tot uitvoering van dit beleid te komen wordt er jaarlijks een uitvoeringsplan opgesteld. In 2025 is het Uitvoeringsplan 2025 van het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027 uitgevoerd.

1.2   Evaluatie van het Uitvoeringsplan 2025 van het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027.
In december 2025 is het Uitvoeringsplan 2025 geëvalueerd. De aanbevelingen en bijstellingen uit deze evaluatie vormen input voor het Uitvoeringsplan 2026.

2.1   Uitgevoerd Uitvoeringsprogramma 2025 van het VTH-beleid 2025-2028.
De inzet van de inspecteurs openbare ruimte (beter bekend als de boa’s) in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en inspecteurs bouwen in het kader van de Omgevingswet is gebaseerd op de kaders die zijn vastgesteld in het VTH-beleid 2025-2028. Vanuit dit beleid wordt jaarlijks een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin de concrete uitvoering voor het betreffende jaar binnen die kaders worden aangegeven. Hierin is mede vastgesteld hoe en waarop de beperkt beschikbare toezicht- en handhavingscapaciteit in 2025 is ingezet. In 2025 is het Uitvoeringsprogramma 2025 van het VTH-beleid 2025-2028 uitgevoerd.

2.2 Evaluatie van het Uitvoeringsprogramma 2025 VTH-beleid 2025-2028.
In december 2025 is het Uitvoeringsplan 2025 geëvalueerd. De aanbevelingen en bijstellingen uit deze evaluatie vormen input voor het Uitvoeringsprogramma 2026.

2.3   Verder versterken van de samenwerking tussen boa en wijkagent.
Vergroten van de zichtbaarheid, bereikbaarheid en benaderbaarheid van de boa’s en politie en het vergroten van de kennis over de Wassenaarse wijken en haar inwoners. Hierbij is het ook van belang om de interne samenwerking tussen en kennis bij de verschillende diensten binnen de gemeente onderling te vergroten. Het eerder en beter kunnen herkennen van signalen die de leefbaarheid beïnvloeden én van signalen die samen kunnen hangen met (ondermijnende) criminaliteit.

3.1   Optimalisatie van de Lokale Kamer.
Sinds 1 september 2024 beschikt de gemeente over het nieuwe samenwerkingsverband in de vorm van ‘Lokale Kamer Zorg & Veiligheid Wassenaar’. De Lokale Kamer richt zich op complexe (veiligheids-)casuïstiek waarvoor inzet uit meer dan één keten (zorg, strafrecht en/of bestuursrecht) nodig is. Om tot optimalisatie van de Lokale Kamer te komen, heeft er eind 2025 een evaluatie plaatsgevonden die onder meer gericht is op de efficiëntie en werking van de Lokale Kamer. De aanbevelingen worden verwerkt in het handboek.

4.1   Het doorontwikkelen van strandveiligheid in samenwerking met de Wassenaarse Reddingsbrigade en de hulpdiensten in Wassenaar.

Bij het familiestrand van Wassenaar is strandveiligheid een belangrijk aandachtspunt. De gemeente Wassenaar werkt met verschillende partners zoals hulpdiensten en de Wassenaarse Reddingsbrigade om het strand voor inwoners, toeristen en andere bezoekers zo veilig mogelijk te houden. Daarnaast werkt de gemeente Wassenaar samen met andere kustgemeenten in een landelijk samenwerkingsproject “Het Strand Veilig” aan nieuwe ontwikkeling op het gebied van strandveiligheid, reddingsbrigade en communicatie met strandbezoekers. In 2024 heeft Wassenaar samen met gemeente Noordwijk, Den Haag en Schouwen-Duiveland het voortouw genomen om met "Het Strand Veilig" een Strand-App te ontwikkelen, waarin alle informatie te vinden is over veiligheid, bereikbaarheid en andere voorzieningen op het strand.

4.2    Het evalueren en doorontwikkelen van de gemeentelijke crisisbeheersing,   bevolkingszorg en crisiscommunicatie.
In 2024 is de visie op gemeentelijke crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Haaglanden aangepast op basis van de ervaringen en de evaluatie van de Wet op de Veiligheidsregio’s. De gemeenten in Haaglanden treffen ten behoeve van de bestrijding van incidenten en rampen/crises de juiste voorzieningen zodat de gemeentelijke taken –deels regulier, deels voorgeschreven in de Wet Veiligheidsregio’s– uitgevoerd kunnen worden. Het treffen van deze voorzieningen noemen we ‘gemeentelijke crisisbeheersing’. Hieronder vallen de gemeentelijke crisisorganisatie, bevolkingszorg en crisiscommunicatie. In de Veiligheidsregio Haaglanden hebben de gemeenten vier uitgangspunten met elkaar vastgesteld voor die veranderende aanpak:
- Eén aanpak voor alle incidenten;
- Reguliere organisatie is de basis;
- Sturen op resultaten;
- Samenwerking is nodig.

In 2025 is de nieuwe gemeentelijke crisisorganisatie, bevolkingszorg en crisiscommunicatie geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomsten van deze evaluatie worden er nieuwe acties ondernomen om de gemeentelijke crisisbeheersing, bevolkingszorg en crisiscommunicatie in de gemeente Wassenaar actueel te houden.

5.1   Uitvoering geven aan het nieuw vierjarig beleid voor de ondermijningsaanpak in       Wassenaar
Het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) heeft in 2024 nieuw vierjarig beleid opgesteld, waarin doelstellingen zijn geformuleerd van en voor de aangesloten RIEC-partners in de eenheid Den Haag. Om de Wassenaarse ondermijningsaanpak vanaf 2025 voor de komende vier jaar een actuele koers te geven, mede op basis van de regionale beleidsdoelstellingen van de regio is in 2024 nieuw vierjarig beleid voor de ondermijningsaanpak vastgesteld. In dit beleidsplan zijn de ambities en doelstellingen geformuleerd ten aanzien van het bevorderen van de meldingsbereidheid, het verhogen van bewustwording en alertheid, het bevorderen van gezamenlijke interventies en samenwerking en het verhogen van de gemeentelijke en maatschappelijke weerbaarheid.

Deze pagina is gebouwd op 10/07/2024 14:44:30 met de export van 10/07/2024 14:35:46